زعفــران


بی انتهــا

زعفـران گیــاه شگفـت انگیـزی است که طبیعـت عطـری دل انگـیــز ، مـزه ای دلـپـــذیر ، رنـگی زیبــا و ویـژگی هــای درمــانی منحصـر بـفـرد به آن بخشیــده است از این رو در فرهنگـهــای دارویی کهـن بنــام اکـسـیـر طــول عـمــر معروف است .

زعفــران دارای طعـم تلـخ و عطــر قــوی و رنگیـن میبـاشــد .

زعفـران از نبـاتـات مشـرق زمیـن است ، کشـت این گیــاه رنگـی و گرانـبهــا از باستـان در ایـران رایـج بـوده و بعضـی هــا موطـن اصلـی آن را ایـالــت قـدیــم مـــاد در دامنـه الـونـــد ایـران میــداننـد .

مـرکـز اصلـی پـرورش این گیـاه گرمسیــری منـاطـق کـویـری و کـم آب خراســان است و چـون در خـاک کـویــر بـعمــل می آیــد به طـلای سـرخ یـا طـلای کـویــر مشهـور است . این گیـاه در منـاطقـی با تـابستانهــای گــرم و خشـک و آفتـابی و زمستـان نسبتـا مـلایـم رشـد خـوبی دارد .

زعفـران از معـدود گیـاهانی است که در شرایـط سخـت زیستـی پـرورش می یـابــد ، در بـرابـر سرمــا مقـاومـت آن زیـاد است امــا بـدلیـل طـول دوره رشــد آن که از اواخر پـاییـز تـا بهــار است نیـاز به آب وهـوای معتـدل در این دوره دارد .

زعـفران گیـاهی است چنـد سالـه و کوتــاه که ارتفـاع آن بین 10 تا 30 سانتیـمتر و بــدون سـاقه است . بهتـرین مـوقــع کـاشت این محصـول از اواخـر تیـر تا پایـان شهریـور ماه میبــاشد و متغیـر بـودن ایـام کاشـت بستگـی به موقعیـت آب و هـوایی و موضــع اقلیمـی نقـاط مختلـف دارد . پـس از کاشـت پیــاز در زمیـن به مـدت 6 تا 10 سـال محصـول میــدهـد و احتیاج به کاشـت در سـالهــای بعـدی را نـدارد . پیــاز زعفـران از یـک قسمـت متـورم سفـت مـرکـزی ( غـده ای تـوپر و کـروی شـکل ) که با یک غشـای قهـوه ای رنـگ پوشیـده شـده تشکیـل شده ، تکثیـر زعفـران منحصـرا بوسیـله پیـاز آن رایـج و متـداول است .  این گیـاه دارای 3 کاسبـرگ ، 3 گلبـرگ بنفـش رنـگ بهـم چسبیـده و 3 پرچــم میبـاشـد و برگهـای حقیقـی آن سبـزرنـگ بوده و همـزمـان با گـل دهی یـا کمـی بعد از آن میـروینــد ( بستـگی به زمـان آبیـاری دارد ) . قسمـت خـوراکی و تجـاری گــل زعفـران کـلالـه ( مـادگی ) بصـورت الیـافی به رنـگ قرمز و نارنجی میبـاشد که قسمت انتهـای خـامه است و به اصطـلاح سـرگــل میگــوینـد ، محصـول زعفـران را تشکیـل میـدهد و با دست قابـل بـرداشت است ...

دستـه بنــدی زعفـران بر اسـاس خـامه  ؛ زعفـران دستـه ( از کـلاله همـراه با خـامه تشکیـل شده و بصـورت دستـه با یـک نـخ به یـکدیـگر بستـه میشــوند )  ،  زعفـران پـوشــال ( به کـلاله همـراه با بخش هـای کوچکـی از خامه اطـلاق میشـود )  ،  زعفـران سرگــل،سرقلـم،ممتـاز ( از کـلاله هـای قرمز یکـدست تشکیـل شده و فاقد خامه است ) .

زعفـران گیـاه محبـوبی است ، بـدلیـل عطـر و طعـم و خـواص گـوناگـونی که دارد ، سالیـان درازی است در سفـره هـای ایـرانی جای خـود را باز کرده است . زعفـران بایـد دور از نـور ، رطـوبت ، حرارت و در ظـروف فلـزی دربستـه و یـا جـام هـای شیشـه ای دردار نگهــداری شـود زیــرا با توجـه به اینکـه اسـانس زعفـران قابـل تبخیـر شـدن است در صـورت نگهـداری نادرسـت به مرور زمـان مـواد معطـر آن تبـخیر شـده و از مرغـوبیت آن کاستـه میشـود .

 خـوردن زیـاد زعفـران برای کلیـه ها مضـر است و اشتهـا را ضعیـف میـکنــد ، مصـرف زیــاد آن قـاعـده آور و سقـط کننـده جنیـن است همـچنین ممکـن است باعث استفـراغ ، خـون ریزی رحـمی ، خـون دمـاغ ، کاهـش تعـداد ضربـان قلـب ، ایجـاد سردرد ، اسهـال خـونی ، یبـوست ، زرد شـدن پـوست و غشـاء مخـاطی شـود . اگــر مـدتی خـوردن آن ادامـه پیـدا کنـد اختـلال حـواس می آورد و مضـر اعصـاب است . مصـرف 10 تا 15 گــرم آن بطـور کلـی کشنـده است . در صـورتی دارای خـاصیـت درمـانی است کـه در حـد متعـادل مصـرف شـود . مصـرف حـدود 3 گـرم در مـاه برای هر فـرد منـاسب است .

خـواص شـفــابخـش و درمــانی زعفــران :

طبیعـت گــرم و سبـک دارد و محـرک نیـروی جنسـی ، افزایـش ادرار ، خلـط آور ، ضـدحسـاسیت و کـرم خـوردگی دنـدانهــاست ـ زعفـران خـون را غنـی و جریـان خـون را تسهیـل و تسریـع میکنــد ـ این گیـاه باستـانی ضـد غـــم و انـدوه بـوده و میـل به شـادی و سـرور را در انسـان زنـده میکنـد ، زعفـران از غـذاهــای مولـد خنـده است  و مصـرف آن برای ایجـاد نشـاط سـودمنـد میبـاشـد ـ آرامـبخـش بـوده و برای تسکیـن بیمـاری سیـاه سرفـه و التهـاب هـا بـکار میــرود ـ برای درمـان سـردرد و میـگـرن بر پیشـانی بمـالنـد خـوب است ـ در تقـویت چشــم مفیـد است ، دیـده را جـلا میـدهـد ، اشـک ریزش را منـع و تیـرگی چشـم را برطـرف میـکنـد و با به چشـم کشیـدن کبـودی چشـم عـلاج میشـود ـ از نابینـایی در دوران پیـری پیشـگیـری میـکنــد ـ بوییـدن زعفـران یا روغن آن خـواب آور است ـ نفـس کشیـدن را آسـان و مصـرف آن به بهبـود عملـکرد دستـگاه تنفـس کمـک میـکنـد ـ در درمـان افسـردگی ، بی اشتهـایی و هضـم غـذا مفیـد است ـ برای تقـویت معـده ، قلـب ، اعصـاب ، دستـگاه گـوارش و رحــم مفیـد بـوده ، عـلایم و عـوارض صــرع و تشنـج را کاهـش میـدهــد ـ کاهـش چربی و کلستـرول خـون ، افزایـش نفـوذ اکسیـژن به بافت هـا و ضـد تـومـوری و ضـد سـرطانی آن به اثبـات رسیـده است ـ برای خـرد کردن سنـگ مثـانه و درمـان یرقــان خـوردن زعفـران با عسـل تجـویز میشــود ـ خـوردن زعفـران زایمـان را آسـان میـکنــد ، آب رنگیـن خیـس خـورده زعفـران مـوجب بازشـدن قاعـده گی میـگردد ، در مـواردی که عـادت زنـانه مشکـل بـوده و بـسختـی انجـام میـگیرد و در مـورد خـونــریزی خـارج از انـدازه بعـداز زایمـان یا مـادرانی که جنیـن مرده در رحـم دارنـد مفیـد است ولی زنـان بـاردار بـایــد از خـوردن آن احتـراز کننـد ـ جهت درمـان محـل گزیـدگی حشـرات مفیـد است ...


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نوشته شده در چهار شنبه 7 فروردين 1392برچسب:,ساعت 8:45 توسط سینا| |


Power By: LoxBlog.Com